noblesse logo

AFDRAAIEN ZAAGWIELEN

De velgen van zaagwielen zijn niet vlak, maar vertonen een bepaalde welving. De spanning in de bandzaagbladen wordt zodanig gelegd dat de grootste spanning overeenkomt met het hoogste punt van de zaagwielvelgen. Zo blijven de bandzaagbladen stabiel op de wielen lopen.

Minder bekend is echter dat een bandzaagstaander naast een goed onderhoud ook om de vier à zeven jaar een correctie van de zaagwielen nodig heeft. Na enige tijd komt er immers sleet op het profiel van deze welving. Vooral aan de voorkant gaat de velg sneller afhellen met als gevolg dat de bandzaagbladen scheuren gaan vertonen. Typisch is dat oudere (smalle) bandzaagbladen niet scheuren en nieuwere (brede) wel.

Deze scheuren zorgen er mogelijk voor dat men er niet meer in slaagt mooi recht te zagen. De zaagwielen moeten op dat ogenblik dringend afgedraaid worden. Wanneer dat op een onverwacht moment gebeurt, kan het ernstige problemen met zich meebrengen.

Ook hier is ‘voorkomen is beter dan genezen’ dan ook van toepassing. De periode vooraleer de wielen afgedraaid moeten worden is afhankelijk van de gebruiksintensiteit en de kwaliteit van het gietijzer van de wielen.
Indien men om de 5 jaar z’n zaagwielen zou laten afdraaien, voordat alle problemen beginnen, zou men toch heel wat kunnen besparen: de herstelling van scheuren wordt immers vermeden, net zoals kapotte bandzaagbladen, afgekeurd hout wegens slecht zagen, bedrijfsstoornis en zelfs volledige stilstand.
Wanneer men deze ingreep zorgvuldig plant, bijvoorbeeld in een rustige periode of tijdens een vakantie, kan een verlies in productie beperkt worden.

Er op tijd bij zijn, is dus de boodschap. U kan steeds contact opnemen met de firma Noblesse Benelux. Daar controleert men graag wanneer uw wielen nog werden afgedraaid.

 

 

Nieuws

Prowood 2018 in Flanders Expo te Gent 25/09/2018

Met zowel een flinke voet in de eerste als in de tweede houtverwerking, bekleedt ons bedrijf een unieke plaats in de sector houtbewerkingsmachines. Lees het speciaal nummer van Noblesse Info.  

Hebrock zomeractie 01/08/2018

Als opkikker na het bouwverlof, bieden wij aan snelle beslissers een heel waardevol geschenk aan: een 2de verwisselbare lijmbak incl. stand. Lees verder.

Noblesse Benelux viert 65ste verjaardag 23/01/2018

Ons bedrijf werd in 1953 opgericht, eerst als de eenmanszaak "Albert Noblesse", later werd het "Noblesse Benelux N.V.". De onderneming telt zo'n 25 medewerkers.

Contacteer ons

NOBLESSE BENELUX NV
Industriepark - Neringstraat 2
BE - 1840 Londerzeel

Tel.: 00-32-52-30.09.81
Fax: 00-32-52-31.94.13
E-mail:info@noblesse.be